dinsdag 20 mei 2014

HR 2 Agogiek en diversiteit 1

Welke (diep verborgen) waarden, normen, overtuigingen en culturele denkbeelden heb jij over je groepering? Ga vervolgens naar je ouders/verzorgers en vraag hen naar hun waarden, normen, overtuigingen en culturele denkbeelden over je groepering. Zijn er verschillen, over overeenkomsten? Kies dan één waarde, norm overtuiging of cultureel denkbeeld uit die jou het meest aanspreekt. Beschrijf dan hoe deze waarde, norm, overtuiging of cultureel denkbeeld jouw kijk op de groepering beïnvloedt. Maak het jezelf niet te makkelijk, leg jezelf onder de loep. Daag jezelf uit. Bedenk dat deze opdracht erom gaat een stuk van jezelf te leren kennen dat je (nog) niet goed kent.

Elke persoon uit onze subgroep is bij zijn ouders/familie nagegaan wat voor een waarden, normen, overtuigingen en culturele denkbeelden zij hebben over de ons toegewezen groepering (mensen met een (-ex)verslaving). Samen hebben wij besproken wat hier de uitkomsten van waren.
De vraag: “Wat vind je van mensen met een verslaving?” Hangt eigenlijk samen met wat je zelf belangrijk vindt in het leven. Op dit gebied zijn we het met onze ouders eens:  we vinden het belangrijk dat je anderen met respect behandelt. Ook hechten wij waarde aan het op een goede manier omgaan met geld en het volgen van een opleiding. Sommige ouders zeiden wel dat ze het wel slecht vinden als mensen eraan beginnen, omdat het gewoon slecht is voor het lichaam, welke verslaving dan ook. Je kan je hele toekomst vergooien en in een ander persoon veranderen.

We hebben het ook gehad over de factoren die ertoe bijdragen dat iemand verslaafd raakt. Volgens sommige groepsleden kan een verslaving een laatste uitweg zijn voor iemand die zoveel problemen heeft dat hij/zij niet meer weet waar hij het zoeken moet. Door drugs te gebruiken kan de persoon even zijn problemen vergeten. Andere groepsleden geloven dat groepsdruk en problemen meespelen in de motivatie om drugs te gaan gebruiken, maar vinden wel dat de persoon zelf verantwoordelijk is voor de keuze om drugs te gaan gebruiken.

Het is heel moeilijk om mensen te laten beseffen dat ze verslaafd zijn, vaak vinden ze dat zelf helemaal niet. Als ze het eenmaal beseffen, is het een hele moeilijke strijd om er vanaf te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten