dinsdag 20 mei 2014

HR 18 Ethiek en diversiteit 2


Op welke gebieden heeft de groepering verslaving absoluut erkenning nodig?

Er zijn veel soorten verslavingen. Als men aan verslaving denkt komt meestal alcohol en drugsverslaving als eerste aan bod. Maar er zijn meerdere verslavingen. Denk bijvoorbeeld aan gok verslaving. In een interview met een persoon met een gok verslaving (link interview) is naar voren gekomen dat er minder aandacht besteed wordt aan die verslaving. In de media hoor je meestal weinig van gokverslaving. Er zijn ook andere soorten verslaving waar je niet zo snel aan denkt. Denk bijvoorbeeld aan een eet verslaving.
Tijdens interviews is ons opgevallen dat de erkenning voor die ‘mindere verslavingen’ anders is dan die van een drugs- en of alcohol verslaving. Dat zou kunnen komen omdat de overheid en de gemeente daar meer aandacht aan besteed. Ook kan dat komen door het beeld dat men heeft van een verslaving. Door informatie te verstrekken of ervaringsdeskundige in te zetten door middel van voorlichtingen of bijeenkomsten kunnen andere verslavingen ook aan het licht komen.
Gelijkwaardigheid van verslavingen is naar onze mening belangrijk. Een gokverslaving kan even ernstige gevolgen hebben als een drugsverslaving. Die erkenning moet vanuit de maatschappij komen. Het beeld van de maatschappij heeft invloed op wat als een verslaving erkend wordt, dit komt door bepaalde opvattingen die in de maatschappij heersen gedrag (Wijsman, 2008).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten