dinsdag 20 mei 2014

HR 16 Sociologie en diversiteit 1

Een beschrijving van de plek van de groepering binnen de samenleving

Volgens het onderzoek van Crisp, Gelder, Goddard & Meltzer (2005) en Bos en Kersaan (2011) kijkt de samenleving op een negatieve manier naar mensen met een verslaving. Er is daardoor geen sociale cohesie, de mate van solidariteit die de leden ten opzichten van elkaar voelen, tussen mensen met een verslaving en de rest van de maatschappij. Die solidariteit wordt mede bepaald door de omvang, de samenstelling, de intensiteit van interactie en communicatie en vooral het hebben van gemeenschappelijke waarden en normen. Op al deze vijf punten wordt er heel laag gescoord. De samenleving is zo groot waardoor de groep uiteen valt in verschillende sub-eenheden. De mensen met een verslaving worden in een hoekje geduwd, maar eigenlijk hebben ze helemaal niet dezelfde waarden, normen of (directe) interactie met elkaar. Zij worden als groep dus een sociale categorie genoemd, zo’n groep heeft één bepaalde eigenschap gemeen, die om een of andere reden voor de indeler interessant is. Een sociale categorie kan wel een voedingsbodem zijn voor een collectiviteit, de leden hebben dan gemeenschappelijke waarden, maar weinig (directe) interactie. Een collectiviteit kan weer een voedingsbodem zijn voor een groep, de leden hebben dan en gemeenschappelijke waarden en veel interactie. Het zou dus zeker kunnen dat de mensen met een verslaving elkaar onderling kennen en met elkaar omgaan, maar in eerste instantie worden ze door de samenleving allemaal in dezelfde categorie geplaatst door één bepaalde eigenschap, de verslaving. Hiermee wordt ook de sociale ongelijkheid al deels aangegeven. Het heeft betrekking op de verschillen in sociale waardering voor de posities die mensen in een samenleving aannemen. Dit kan veranderen, omdat de waardering in de loop van de tijd kan wijzigen, maar vooral ook omdat de criteria die men daarbij hanteert aan veranderingen bijgesteld kan worden. Zoals al eerder gezegd zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar het beeld van de samenleving over de mensen met een verslaving en de uitkomsten waren allemaal negatief. Ze werden onder andere gezien als gevaarlijk en moeilijk om mee te praten (Crisp, Gelder, Goddard & Meltzer, 2005). Hun positie in de samenleving is daardoor vrij laag. Als bijvoorbeeld de werkgever erachter komt dat een persoon verslaafd is, wordt diegene vaak meteen ontslagen, ongeacht zijn werkkwaliteiten. Ieder persoon met een verslaving is anders. Zo zijn er ook mensen met een hoge maatschappelijke positie, er zijn bijvoorbeeld ook beroemdheden die verslaafd zijn. De verslaving moet dan wel verborgen worden. (documentaire code rood). Ook het sociale kapitaal verschilt per persoon. Sommige personen hebben een heel groot netwerk, bij andere is het juist heel klein (de Jager, Mok & Sipkema, 2009).


Vooral bij mensen met een drugs/alcoholverslaving worden heeft de samenleving een negatief beeld. Er is een kleine groep van deze personen die ‘deviant gedag’, afwijkend gedrag, tonen, waardoor de hele groep van dit gedrag de dupe is. Ze worden sterk gestigmatiseerd. Als iemand erachter komt dat een persoon een drugs of alcoholverslaving heeft wordt er meteen een etiket op zijn voorhoofd geplakt met: gevaarlijk, moeilijk om mee te praten, onvoorspelbaar. Andere verslavingen als koffieverslaving, workaholic worden niet zo negatief beoordeeld door de samenleving. Dit komt vooral doordat mensen hier geen last van hebben. Als de samenleving geen last heeft van een bepaald gedrag, zullen ze hier ook niet op in gaan (de Jager, Mok & Sipkema, 2009).

Maatschappelijke ontwikkelingen ten aanzien van mensen met een verslaving
Er zijn verschillende maatschappelijke ontwikkelingen geweest ten aanzien van mensen met een verslaving. Door de opkomst van de social media, roddelbladen etc. wordt een verslaving erg slecht in beeld gebracht. Als er een beroemdheid een verslaving heeft, wordt dit heel negatief de wereld ingebracht. Er wordt meer negatieve informatie verstrekt die leidt tot vooroordelen op grote school. Op televisie kunnen mensen wel verschillende documentaires bekijken over mensen met een verslaving (onder het kopje zinvolle informatie kunt u een aantal documentaires vinden), waar ze vertellen over hun leven. Er zijn ook verschillende tv-programma’s die het leven een iemand met een verslaving weergeven. Deze programma’s geven mensen dan informatie wat ervoor zorgt dat er minder onwetendheid is over ze.

Op politiek gebied zijn er veel strengere wetten tegen drugs, alcohol en nicotine. Vroeger mocht overal gerookt worden en dat is steeds meer teruggebracht. Nu mag je bijna nergens meer roken alleen in open lucht en plaatsen die daarvoor gemaakt zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten