woensdag 25 juni 2014

verslaving versus dwangneurose



Dwanghandelingen zijn handelingen (compulsies) die een persoon telkens op dezelfde manier moet uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is vijf keer controleren of de persoon het gas ook wel heeft uitgezet, de deur heeft afgesloten o.i.d. (Trimbos Instituut, 2011).

Dwanggedachten (obsessies) zijn gedachten die een persoon heeft maar eigenlijk niet wil hebben, omdat hij/zij deze gedachten vreemd of overdreven vindt. Deze gedachten kan de persoon in kwestie ook niet voorkomen, hierdoor kan OCD angst of lijden veroorzaken bij de persoon in kwestie. OCD is een angststoornis (Trimbos Instituut, 2011).

Er bestaan verschillende overeenkomsten tussen een verslaving en een dwangneurose. Een dwangneurose (ook wel een obsessieve-compulsieve stoornis of OCD genoemd) is een stoornis waarbij een persoon last heeft van steeds terugkerende dwanghandelingen en/of dwanggedachten
(Trimbos Instituut, 2011).


Het belangrijkste verschil tussen een verslaving en een dwangneurose is dat iemand met dwangneurose, geen genot ervaart na het uitvoeren van hun handeling. Het uitvoeren van die handeling geeft de persoon misschien een tijdje een opgelucht gevoel, maar ze halen geen plezier uit deze handeling. Iemand met een verslaving ervaart na het uitvoeren van de bepaalde handeling waar hij/zij aan verslaafd is wel een bepaald genot (OCDforum, 2013).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten